SPORTO VADYBININKAMS SVARBIÅ² Ä®GÅªDÅ½IÅ² VERTINIMAS DARBDAVIÅ² POÅ½IÅªRIU - Andrius Brusokas; IndrÄ— KnyvienÄ—; JÅ«ratÄ— MartinonytÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2019)
Å iandieninÄ—s organizacijos kasdien susiduria su vadybiniais sprendimais, kurie tampa vis dinamiÅ¡kesni. Ne iÅ¡imtis ir sporto organizacijos, kurioms taip pat svarbu turÄ—ti sporto vadybininkus, kurie pasiÅ¾ymÄ—tÅ³ Ä¯vairiais Ä¯gÅ«dÅ¾iais. Pastebima, kad siekiant gerÅ³ rezultatÅ³ nepakanka sporto organizacijoms turÄ—ti tik gerus sportininkus ar trenerius, joms reikalingi kompetentingi vadybininkai Tyrimo tikslas â€“ nustatyti darbdaviÅ³ poÅ¾iÅ«rio vertinimÄ… apie sporto vadybininkams svarbius Ä¯gÅ«dÅ¾ius. Siekiant uÅ¾sibrÄ—Å¾to tikslo keliami uÅ¾daviniai: 1. IÅ¡analizuoti sporto vadybininko darbe svarbius Ä¯gÅ«dÅ¾ius teoriniu aspektu; 2. IÅ¡tirti darbdaviÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ sporto vadybininkams svarbius Ä¯gÅ«dÅ¾ius. Tyrimo objektas â€“ sporto vadybininkÅ³ Ä¯gÅ«dÅ¾iai. Tyrimo metodai: mokslinÄ—s literatÅ«ros analizÄ—, anketinÄ— apklausa, apraÅ¡omoji statistika. Tyrimas atliktas 2018 metÅ³ gruodÅ¾ioâ€“2019 metÅ³ vasario mÄ—nesiais. Apklausoje dalyvavo 102 sporto vadybininkÅ³ darbdaviai iÅ¡ skirtingÅ³ sporto organizacijÅ³: federacijÅ³, klubÅ³, centrÅ³, asociacijÅ³. Nustatyta, kad Ä¯vairiÅ³ autoriÅ³ tyrimai atskleidÄ—, jog sporto vadybininkams svarbÅ«s Ä¯vairÅ«s psichologiniai Ä¯gÅ«dÅ¾iai, susijÄ™ su motyvacija, kritiniu mÄ…stymu, streso valdymu, laiko planavimu. Taip pat ne maÅ¾iau svarbÅ«s asmeniniai Ä¯gÅ«dÅ¾iai, atsiskleidÅ¾iantys per disciplinÄ…, iniciatyvos demonstravimÄ…, lyderystÄ™, Ä¯tikinÄ—jimÄ… ir pan. Sporto vadybininkams ypaÄ svarbÅ«s yra kalbÄ—jimo, kritinio mÄ…stymo, organizaciniai ir planavimo bei disciplinos Ä¯gÅ«dÅ¾iai. Labai svarbu, kad sporto vadybininkai pasiÅ¾ymÄ—tÅ³ raÅ¡ytinÄ—s komunikacijos, darbo kompiuteriu, problemÅ³ sprendimo, sprendimÅ³ priÄ—mimo, laiko valdymo, kÅ«rybiÅ¡kumo ir inovacijÅ³, lankstumo, saviraiÅ¡kos, lyderystÄ—s, gebÄ—jimu nustatyti tikslus ir skirti laiko jiems pasiekti, streso valdymo, Ä¯tikinÄ—jimo Ä¯gÅ«dÅ¾iais. MaÅ¾iau svarbÅ«s â€“ gyvenimo patirties, konkreÄiÅ³ techniniÅ³ Å¾iniÅ³, reikalingÅ³ darbui, Ä¯gÅ«dÅ¾iai.