Патоморфологічні зміни легень у померлих з ожирінням: огляд літератури та аналіз власних спостережень. - O. Yu. Mazur; Yu. I. Kuzyk (Морфологія, 2018)
Ожиріння – захворювання, яке характеризується шкідливим впливом на функціонування майже всіх основних систем людського організму. Особливої уваги заслуговують патологічні трансформації легень, зважаючи на суперечливість літературних даних, що стосуються патогенезу та морфологічних проявів. Аналіз сучасної літератури демонструє недостатню кількість та доказовість проведених досліджень. Мета. Вивчити морфологічні зміни легень та встановити залежність їх ґенезу із загальним ожирінням шляхом ретроспективного аналізу протоколів розтинів та автопсій померлих осіб із ожирінням із визначенням патоморфологічних змін легеневої тканини. Матеріали та методи. Проаналізовано 993 автопсійних випадків за 2017 рік на базі Львівського обласного патологоанатомічного бюро. Ожиріння виявлено у 67 випадках смерті, з яких вибірковим способом, з метою об’єктивізації виявлених змін легень, відібрано 25 випадків. Прицільно досліджено мікропрепарати легеневої тканини з використанням стандартного гістологічного методу – забарвлення гематоксиліном-еозином. Проведено аналіз літературних даних та порівняння їх з власними спостереженнями. Результати. Серед 25 померлих з ожирінням переважали жінки – 16 (64%), чоловіків було дев’ять (36%). Вік хворих коливався від 29 до 90 років. Середній вік чоловіків – 60,88±5,90; середній вік жінок – 67,31±3,68. Серед змін легень найчастіше спостерігався дифузний пневмосклероз (17 випадків, 68%). В половині випадків виявлено хронічний бронхіт. У трьох випадках (12%) діагностовано тромбоемболію легень, гострого або рецидивуючого перебігу. Спостерігалися три випадки пневмонії – гнійної бронхопневмонії та крупозної пневмонії. Серед рідкісних поодиноких випадів виявлений ідіопатичний легеневий фіброз та плоскоклітинна карцинома. Висновки. В осіб з ожирінням захворювання легень зустрічалось у 80% даної дослідної вибірки. Типовими патоморфологічними змінами легень при ожирінні є дифузний пневмосклероз (кореляцію якого з статтю та віком не виявлено) різного ступеню генералізації та хронічний бронхіт.