Kryzys i rewolta. Kształtowanie się myśli politycznej szkoły frankfurckiej - Ryszard Skarżyński (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1991)
Powołany oficjalnie do życia 3 lutego 1923 r. Institut für Sozialforschung we Frankfurcie nad Menem skupiał stopniowo grupę młodych, aktywnych, lewicowych intelektualistów . Niektórzy z nich czuli się zwolennikami idei komunistycznych. Innym bliższa była socjaldemokracja. Ich poglądy, chociaż uważali się oni za lewicowych radykałów, rzadko okazywały się trwałe. Powodem tego była między innymi ówczesna atmosfera intelektualna, pobudzająca do powątpiewania we wszelkie obowiązujące dotychczas pewniki.