Вплив нанокомпозитів з пролонгованим вивільненням біоактивних речовинна життєдіяльність дріжджових клітин - I. V. Siora; O. S. Kukolevska; T. V. Krupska; I. I. Gerashchenko (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2015)
За результатами вивчення кінетики виділення вуглекислого газу в процесі спиртового бродіння встановлено стимулюючий вплив цинковмісних наноматеріалів на культуру дріжджів Saccharomy cescerevisiae. Методом прижиттєвого фарбування трипановим синім показано, що серед полімерних матриць без наповнювача (поліуретан, взаємопроникні сітки поліуретан/полі(2-гідроксіетилметакрилат)) плівка з поліуретану найменше пошкоджує дріжджові клітини. Натомість нанокомпозити, які містять кремнезем, модифікований нітратом срібла, знижують життєздатність дріжджів зі збільшенням вмісту поліуретану в складі матриці. Ця закономірність корелює зі швидкістю вивільнення з нанокомпозитів іонів срібла у водне середовище.