Prawne podstawy funkcjonowania partii politycznych we współczesnej Polsce - Andrzej Kowalczyk (Facta Simonidis, 2012)
W pracy poruszono główne kwestie dotyczące podstaw prawnych funkcjonowania partii politycznych w Polsce w okresie umownie określanym jako III Rzeczpospolita. W tym okresie w ustawodawstwie polskim uchwalono dwie ustawy o partiach politycznych, z których pierwsza obowiązywała w latach 1990-1997, zaś druga od 19 września 1997 r. do dzisiaj. W pracy przedstawiono cechy charakterystyczne obu ustaw oraz korespondujące z nimi inne akty prawne, począwszy od Konstytucji RP, a kończąc na aktach wykonawczych. W pracy wykorzystano akty prawne zarówno uchylone, jak też obowiązujące oraz opracowania zwarte, artykuły i źródła internetowe, szczególnie stronę internetową Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej.