ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОБІГУ ПОХІДНИХ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ В УКРАЇНІ - Т.С. ГУДІМА; Н.В. АНТОНИШИНА (Економіка та право, 2024)
Успішне функціонування фінансової системи України та економіки в цілому залежить від розвитку ринку похідних фінансових інструментів (ПФІ, деривативів). У рамках євроінтеграції Україна зобов’язана імплементувати нові вимоги європейського законодавства щодо ринків фінансових інструментів (MiFID II і MiFIR). На основі переліку завдань міжнародного рівня зі створення ефективного фінансового сектору обґрунтовано необхідність вітчизняного законодавчого врегулювання обігу деривативів. Проаналізовано рівень законодавчо-нормативного та інституційного забезпечення реалізації стратегії розвитку вітчизняного ринку ПФІ. Детально розглянуто законодавче регулювання позабіржового сегмента ринку ПФІ та описано можливі варіанти удосконалення його функціонування шляхом запровадження багатосторонніх торговельних систем (MTF), організованих торговельних систем (ОTF), системи клірингу та розрахунків.