Uwagi do komentarza prof. Michała Kokowskiego o badaniach życiorysu Jana Czochralskiego - Paweł E. Tomaszewski (Studia Historiae Scientiarum, 2016)
Prezentowane uwagi są kolejnym (trzecim) etapem polemiki na temat faktów z życia Jana Czochralskiego i różnic w sposobie ich przedstawiania przez amatora i profesjonalnego historyka. Źródłem kontrowersji jest obszerna biografia pt. Powrót. Rzecz o Janie Czochralskim (2012), edycja w języku angielskim: Jan Czochralski restored (2013).