Dyskretny Opis Giętnych Drgań Prętów z Więzami Zależnymi od Częstości - J. Kolenda (Engineering Transactions, 1983)
Praca dotyczy obliczeń giętnych drgań dyskretnych modeli prętów z więzami zależnymi od częstości. Sprężyste, inercyjne i tłumiące własności więzów opisano funkcją zespoloną, reprezentującą dynamiczną sztywność więzów w dziedzinie częstości. Wykorzystanie tej funkcji przedstawiono dla układu o dwóch stopniach swobody. Rozpatrzono wymuszone i swobodne drgania tego układu.