Конституціоналізм в умовах екологічних викликів сучасності та роль конституційного права у забезпеченні екологічної безпеки - O. V. Batanov (Аналітично-порівняльне правознавство, 2025)
У статті досліджуються актуальні проблеми конституційного права та конституціоналізму в аспекті екологічних викликів сучасності. Зазначається, що серед фундаментальних конституційних цінностей на сучасному етапі розвитку людства вагоме місце займають здорове та екологічно збалансоване середовище й екологічна безпека. Стверджується, що особливе значення в умовах сьогодення набуває проблематика екології, становлення екологічного конституціоналізму та функціонування екологічної держави. На глобальному рівні відповідна проблематика загострилася у зв’язку з різким загостренням питань охорони довкілля, глобальними екологічними катастрофами (наприклад, катастрофа на ЧАЕС), які поставили під загрозу саме існування людства. Під впливом цього сучасні конституції більшості країн останнім часом стали закріплювати загальні принципи екологічної політики. Враховуючи, що проблематика екологічної безпеки в Україні в силу об’єктивних причин піднесена на конституційний рівень, відповідні процеси її забезпечення значною мірою пов’язані із функціонуванням основ конституційного ладу та становленням конституціоналізму. Одними з найбільш руйнівних чинників, що впливають на екологічну безпеку, ставлячи під загрозу здоров’я людей, біорізноманіття та виживання глобальної екосистеми є війни та збройні конфлікти. Для України проблема екологічної безпеки особливо актуалізувалася в умовах російсько-української війни. У статті аналізується зарубіжний досвід конституційної регламентації екологічних прав людини, захисту довкілля та екологічної безпеки. На цій основі робиться висновок, що по-перше, охорона природи та екологічна безпека входять в число найбільш гострих соціальних проблем і є одними з найважливіших загальнодержавних завдань. По-друге, діяльність щодо охорони природи в рамках своєї компетенції здійснюють усі ланки конституційного механізму держави і її органів. По-третє, втілення конституційних принципів забезпечує цілеспрямованість екологічних функцій на вирішення завдань, які стоять перед державою у сфері екологічної безпеки та раціонального використання природних ресурсів.