Емісія шкідливих газів із курячого посліду за використання різних доз біопрепарату Cкарабей - М. І. ВОРОБЕЛЬ (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво, 2023)
Птахівництво є однією із найбільш конкурентоспроможних галузей сільського господарства з коротким терміном виробництва кінцевої продукції і має значний експортний потенціал. Збільшення обсягів продукції цієї галузі передбачає і зростання кількості відходів утримання птиці, зокрема – посліду, що слугує джерелом надходження в атмосферу парникових газів, які негативно впливають на екологічний стан довкілля, обумовлюючи зміни клімату. Тому основою запланованих досліджень було з’ясування рівня емісії з курячого посліду (in vitro) шкідливих газів – метану (СН4), вуглекислого газу (СО2), оксиду азоту (NO), аміаку (NH3) і сірководню (H2S) ‒ за впливу різних доз (20 г/м3; 40 і 60 г/м3) біопрепарату скарабей.