РОЛЬ «ЗЕЛЕНОГО» ТАРИФУ У СТИМУЛЮВАННІ РОЗВИТКУ БІОЕНЕРГЕТИКИ В УКРАЇНІ: ЗДОБУТКИ, ОБМЕЖЕННЯ ТА НЕРЕАЛІЗОВАНИЙ ПОТЕНЦІАЛ - Олександр ТРЕГУБ; Веста МАЛОЛІТНЕВА (Економіка та право, 2024)
Оцінено роль «зеленого» тарифу в стимулюванні сталого розвитку біоенергетики в Україні, розглянуто здобутки, законодавчі обмеження, а також нереалізований потенціал цього засобу державної підтримки в контексті воєнного стану та потреб повоєнного відновлення. Обґрунтовано, що функціональна обмеженість чинної моделі «зеленого» тарифу, яка має слабку кореляцію із векторами «зеленого» курсу та цілями сталого розвитку, погіршується загальним послабленням стимулювального впливу на відновлювану енергетику і зростанням нестабільності державного регулювання у цій сфері. Аргументовано, що сценарій інтенсивного розвитку генерації електричної енергії з використанням біомаси та біогазу потребує надання додаткових привілеїв для відповідної категорії виробників електричної енергії, зокрема шляхом можливої пролонгації «зеленого» тарифу на взаємовигідних і розумних умовах. Конкретизовано деякі недоліки нових інструментів стимулювання виробництва електричної енергії на основі біомаси, а саме аукціону з розподілу квоти підтримки та механізму ринкової премії.