Prososyal Davranış Kavramı Üzerine Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi - Metin Karaca (İşletme Bilimi Dergisi, 2025)
Prososyal davranış, başkalarına yardım etme, destek sağlama, paylaşma ve toplumun iyiliği için gönüllü olarak katkıda bulunma gibi olumlu davranışları ifade etmektedir. Prososyal davranış örgütlerde çalışanların ve yöneticilerin örgüt içindeki ilişkilerini, örgüt kültürünü ve genel anlamda verimliliği etkileyen davranışlardır. Diğer taraftan prososyal davranış örgüt içindeki ilişkileri güçlendiren, çalışan memnuniyetini artıran, verimliliğin artmasıyla birlikte uzun vadeli başarıya katkı sağlayan bir temel oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, bu alandaki akademik literatürün incelenmesi ve prososyal davranış konusundaki araştırmaların gelişimi, eğilimi ve önemli bulguların ortaya konulmasıdır. Ayrıca hangi ülkelerin konuya daha fazla ağırlık verdiğini, öne çıkan yazar, kurum, dergi ve yayınların hangileri olduğunu belirlemek çalışmanın amaçları arasında yer almaktadır. Web of Science veri tabanından elde edilen veriler kullanılarak yönetim alanında prososyal davranışla ilgili 968 yayın üzerinde bir analiz gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda, 2020 (91) ve 2022 (90) yılları en fazla yayın yapılan yıllar, en fazla yapılan yayın türü makale (846), en fazla yayın yapan ülke ABD (411), atıf bakımından en fazla atıf alan yazar JA LePine (3027), dergi Journal of Applied Psychology (6886), kurum Michigan State University (3028), en fazla kullanılan anahtar kelime altruism (119), en çok bibliyometrik eşleşmesi olan dergi Journal of Applied Psychology (6886) ve yazar Mark C. Bolino (677) olduğu belirlenmiştir.