KONKURENCINGUMO VEIKSNIŲ VERTINIMAS: MARIJAMPOLĖS FK „SŪDUVA“ ATVEJIS. - Rimantas Mikalauskas; Andrius Brusokas; Milda Krasauskaitė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2020)
Pasaulyje sparÄiai tobulÄ—jant futbolo rinkai, tokie Å¡ios rinkos rodikliai kaip konkurencija bei konkurencingumas atskleidÅ¾ia, ar futbolo klubai reaguoja Ä¯ besikeiÄianÄiÄ… aplinkÄ…. NorÄ—dami iÅ¡likti konkurencingoje rinkoje sporto klubai turi gebÄ—ti atlaikyti didÄ—jantÄ¯ konkurencijos spaudimÄ…. Tai yra sudÄ—tingas procesas, kadangi pritraukti Å¾iÅ«rovus, aistruolius, paslaugÅ³ gavÄ—jus bei juos iÅ¡laikyti â€“ didelis iÅ¡Å¡Å«kis. Kita vertus, sporto klubas, norintis ne tik iÅ¡silaikyti rinkoje, bet ir pasiekti gerÅ³ rezultatÅ³, turi Å¾inoti, kokiais bÅ«dais ar priemonÄ—mis gali didinti savo konkurencingumÄ…: savo produktÄ… ir jo savybes, klientus, verslo procesÄ…, strateginÄ™ vizijÄ… bei tikslus. Identifikuoti savo konkurentÄ… gali atrodyti nesunku, bet pradedant analizuoti, Ä¯sivaizduojamas konkurentÅ³ ratas sparÄiai pleÄiasi. Darbo tikslas â€“ Ä¯vertinti MarijampolÄ—s futbolo klubo â€žSÅ«duvaâ€œ konkurencingumo veiksnius. Tyrimo rezultatai parodÄ—, kad vyraujantys konkurencingumo veiksniai FK â€žSÅ«duvaâ€œ â€“ komandinis darbas, vertingi Å¾aidÄ—jai, komandos aistruoliai ir rÄ—mÄ—jai. Veiksniai, kurie turi bÅ«ti tobulinami: progreso / karjeros galimybÄ—s komandoje (klubo tikslams pasiekti reikalingi stiprÅ«s, patyrÄ™ Å¾aidÄ—jai), parduodamos prekÄ—s (platesnis asortimentas) bei socialiniai tinklai (turinio Ä¯vairumas).