Uwzględnianie efektów w dziedzinie poprawy jakości środowiska w ocenie efektywności przedsięwzięć - Andrzej Graczyk (Barometr Regionalny, 2012)
Celem artykułu jest analiza i ocena zakresu i sposobu uwzględniania efektów polegających na poprawie jakości środowiska w różnych obszarach określania efektywności. W pierwszej części przedstawiono zakres określania efektów. W drugiej części omówiono obszary występowania oceny efektywności (efektywność techniczna, energetyczna, finansowa, ekonomiczna). Trzecia część dotyczy problemu określenia efektywności ekologicznej.