МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ВИЗНАЧЕННЯ НАЙБІЛЬШ ДОЦІЛЬНИХ НАПРЯМКІВ РОЗВИТКУ КОСМІЧНИХ СИСТЕМ В УМОВАХ ОБМЕЖЕНОГО РЕСУРСУ. МОДЕЛЮВАННЯ ПІДМНОЖИН НАЙБІЛЬШ СУТТЄВИХ ФАКТОРІВ - О.В. Воробйов; О.В. Беспалько (Системи озброєння і військова техніка, 2024)
В запропонованому методичному підході до визначення найбільш доцільних напрямків розвитку космічних систем в умовах обмеженого ресурсу враховується вплив множин факторів, які формують нестохастично невизначене середовище, в якому особа, що приймає рішення здійснює обрання альтернативи розвитку космічних систем. Розроблена модель основних факторів різної природи. Основні фактори, в залежності від їх природної сутності розділені на групи основних факторів: політичних, економічних та якісних. Враховуючі велику чисельність зазначених факторів, з метою спрощення обробки експертних даних для обрання доцільної альтернативи розвитку космічних систем в умовах обмеженого ресурсу, запропоновано визначити найбільш суттєві за своїм впливом на процес прийняття рішення факторів. Крім того, враховується і той факт, що кожна з запропонованих груп факторів теж може бути визнана як більш або менш впливовою. Визначення найбільш впливових факторів здійснюється переходом від функції приналежності нечіткого бінарного відношення несуворої переваги до функції приналежності нечіткого бінарного відношення суворої переваги та виділення ядра нечіткого бінарного відношення суворої переваги.