Leszek Winowski - historyk ustroju i idei politycznych - Teresa Janasz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1998)
Leszek Józef Egidiusz Winowski urodził się 25 stycznia 1910 r. na kresach wschodnich w Skałacie (woj. tarnopolskie) w rodzinie sędziego. Ojciec osierocił wcześnie rodzinę, pozostawiając dwie starsze córki i liczącego zaledwie rok syna. Odtąd wychowywała go matka przy pomocy obu sióstr. Po ukończeniu we Lwowie III Gimnazjum im. Tadeusza Kościuszki Leszek Winowski wstąpił na Wydział Prawa Uniwersytetu Jana Kazimierza i studia ukończył w 1932 r. Jeszcze studiując pracował jako stypendysta w Katedrze Prawa Kanonicznego prof. Władysława Abrahama, następnie jako asystent woluntariusz, wreszcie asystent etatowy u prof. Leona Halbana.