Передумови використання системно-морфологічного підходу та теорії фракталів при створенні лещат для об’єктів складної форми - Олексій Васильович Самойленко; Юрій Миколайович Кузнєцов; Гао Сінмінь (KPI Science News, 2022)
Проблематика. На металорізальних верстатах, у механоскладальному виробництві й побуті широко використо-вують лещата різних конструкцій, які переважно мають постійну структуру й один кінематичний ланцюгвід двигуна (чи ручного приводу) до затискних елементів – губок. Їх переважна більшість пристосована длязатиску циліндричних предметів (деталей) і предметів із плоскопаралельними сторонами. Водночас у меха-носкладальному виробництві, а також під час ремонтних робіт часто виникає необхідність затиску предметівсферичних, клиноподібних, конічних, неправильної форми.Мета дослідження. Запропонувати морфологічну множину універсальних лещат з альтернативами нових ознакстану, виду виконання і рухомості затискних елементів, а також скласти морфологічні формули лещат.Методика реалізації. Розроблюється морфологічна модель лещат, яка враховує досягнення теорії фракталів ідає змогу спрогнозувати нові технічні рішення універсальних лещат на рівні винаходів.Результати дослідження. Запропоновані морфологічні формули універсальних лещат з морфологічної множи-ни, яка містить альтернативи нових ознак стану, виду виконання і рухомості затискних елементів, а такожпередумови використання теорії фракталів для моделювання процесу затиску деталей складної форми.Висновки. Використовуючи запропонований підхід, можна спрогнозувати нові технічні рішення універсальнихлещат на рівні винаходів для виготовлення, дослідження та подальшої комерціалізації.