Вплив поколіннєвого фактору на діяльність “Групи 47” - Sofiya Varetska (Pitannâ Lìteraturoznavstva, 2019)
Здійснено огляд літературного процесу ФРН після Другої світової війни, зокрема простежено, як здійснювалася світоглядна зміна поколінь у письменницькому об’єднанні „Група 47”. На прикладі діяльності угруповання продемонстровано, як „народжувалися” письменники в німецькому повоєнному суспільстві. Молоді люди без фахової освіти й літературного досвіду (це було покоління 45-го року або ж генерація „рядових солдатів“) зуміли за досить короткий час вийти на світову літературну арену. „Свіжоспечені” письменники заперечували будь-які абстракції, виступали проти ідеалізації минулого, теперішнього чи майбутнього, орієнтувалися на осмислення й зображення реально пережитого „тут і зараз”. Звернено увагу на відсутність одностайної думки літературних критиків з приводу функціонування „Групи 47”. Зокрема, наведено приклади критичних висловлювань щодо діяльності об’єднання. Саме завдяки дуже різним і бурхливим реакціям відбувається переосмислення таких трагедій, як Друга світова війна та її наслідки. Досліджено, як у запальних суперечках між різними поколіннями письменників упродовж десятиліть спалахували нові іскри, які запалили зовсім інші вогнища. Адже саме тут, згідно з твердженнями дослідників, в 1970-ті роки зароджується нова поп-культура, представниками якої були цілком нові обличчя і невідомі ще імена.