Ks. prof. Józef Stala (1966–2025) – droga naukowa i działalność organizacyjna w służbie katechezy i edukacji rodzinnej - Marek Kluz (Studia Paedagogica Ignatiana, 2025)
W Polsce wielu naukowców poświęca swoje życie rozwojowi wiedzy i edukacji, kształtując fundamenty społeczne i intelektualne przyszłości kraju. Ich praca pomaga społeczeństwu stawić czoła współczesnym wyzwaniom. Jednym z wybitnych naukowców był ks. prof. dr hab. Józef Stala (1966–2025), który znacząco wpłynął na rozwój katechetyki, katechezy i edukacji rodzinnej. Artykuł przedstawia jego kluczowe osiągnięcia w tych dziedzinach.