ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Т.В. Обелець (Ekonomìčnij Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni "Kiïvsʹkij Polìtehnìčnij Institut", 2024)
Дослідження присвячене визначенню напрямів державного регулювання економіки в умовах невизначеності високого рівня. У статті проаналізовано загальні збитки та втрати України за сферами економічної діяльності, дефіцит торговельного балансу. У дослідженні окреслено середньострокові перспективи поточного рахунку держави. Також в роботі увагу приділено аналізу доходів, видатків та сальдо зведеного бюджету України, наведений аналіз зміни реального ВВП держави. Порівняння зовнішнього державного боргу та золотовалютних резервів України показує незбалансованість показників. У статті наведено низку чинників, що визначала динаміку міжнародних резервів. Аналіз надходжень на валютні рахунки уряду в Національному банку та виплати Уряду України свідчить про те, що надходження від міжнародних партнерів були значно більшими, ніж обсяги інтервенцій НБУ з продажу валюти. У роботі наведене ранжування країн за загальним обсягом двосторонніх зобов’язань. Залученість кожної країни, що взяла зобов’язання з надання підтримки Україні було оцінено порівнюючи розміри допомоги представлені як частка до ВВП країни-донора.