Фармацевтичні кластери: економічний аналіз розвитку та проєктного забезпечення ефективності кластерної моделі - Maksym Halchynskyi; Petro Yukhymenko; Yuliia Polusmiak (Менеджмент та підприємництво: тренди розвитку, 2025)
У статті розглянуто економічні аспекти розвитку фармацевтичних кластерів як інструменту підвищення конкурентоспроможності фармацевтичної галузі в умовах глобалізації та трансформації економіки. На основі наукових даних здійснено аналіз та узагальнено теоретичні підходи до трактування сутності моделі кластера, його структурні елементи, економічний потенціал та інноваційна привабливість.У структорованому вигляді зіставлено економічні переваги та пов’язані з ними ризики, що надає змогу виявити сильні та слабкі сторони кластерної моделі. Одним із підходів до структурного реформування галузі є кластерна модель організації виробництва, яка має свою результативність у багатьох країнах світу. Проаналізовано міжнародний досвід стимулювання кластеризації на прикладах (США, Індії та країн ЄС), виокремлено ефективні практики формування фармацевтичних кластерів, що можуть бути реалізовані в національному економічному контексті. Запропоновано практичні рекомендації щодо удосконалення кластерної політики в Україні, серед яких важливим є впровадження спеціальних програм, створення сприятливих умов для міжнародних партнерств та науково-дослідних колаборацій. Результати досліджень економічних аспектів розвитку фармацевтичних кластерів є вкрай важливим для забезпечення економічної стабільності, технологічного прогресу та забезпечення доступності якісних медичних засобів в Україні. Отримані результати доцільно врахувати при розробці стратегії розвитку фармацевтичної індустрії та підвищення її конкурентоспроможності.