Stará Boleslav : pohřbívání v areálu staroboleslavské kapituly a při kostele neznámého zasvěcení v jeho sousedství v raném a vrcholném středověku - Ivana Boháčová; Ivana Hrušková (Archaeologia Historica, 2025)
Příspěvek je věnován základní charakteristice etážových pohřebišť, která obklopují kapitulní baziliku sv. Václava (1039–1046) a dva raně středověké kostely v její blízkosti. Části pohřebišť byly postupně dokumentovány v liniových sondách v několika etapách záchranného výzkumu zejména mezi lety 1997–2005. Řešeny jsou otázky vztahu a chronologie pohřebních areálů, četnosti, prostorové distribuce a charakteru hrobového inventáře. Sledovány jsou změny v pohřebním ritu a hledány možné rozdíly v pohřbívání při bazilice a při blízkém kostele neznámého zasvěcení mezi rozložením jednotlivých kategorií zemřelých (věk, pohlaví). Základní výsledky studia pohřbívání v historickém jádru významné raně středověké lokality, rezidence členů vládnoucího rodu a po polovině 11. století také církevního centra, jsou srovnány s nedávným souhrnem poznatků ze soudobých pohřebišť v pražské aglomeraci.