SuaugusiÅ³ Å¾moniÅ³ dantÅ³ gydymo baimÄ—s ir burnos ligÅ³ profilaktikos sÄ…sajos - Rita JuchneviÄienÄ—; EglÄ— ZdanaviÄienÄ—; Daiva MaÄiulienÄ—; Asta MotÅ«zienÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2023)
Remiantis pasauline sveikatos organizacija (2020), burnos ertmÄ—s sveikata yra pagrindinis gerovÄ—s, gyvenimo kokybÄ—s ir sveikatos rodiklis, apimantis daugybÄ™ ligÅ³ ir bÅ«kliÅ³, Ä¯skaitant dantÅ³ Ä—duonÄ¯, periodonto ligas, dantÅ³ netekimÄ…, burnos vÄ—Å¾Ä¯, Å½IV infekcijos pasireiÅ¡kimus burnoje, burnos ir dantÅ³ traumas, normas ir apsigimimus, tokius kaip kiÅ¡kio lÅ«pa ar vilko gomurys. 2017 m. tyrimai parodÄ—, kad burnos ligomis serga 3,5 mlrd. Å¾moniÅ³ visame pasaulyje. Burnos ertmÄ—s sveikatos bÅ«klÄ— daÅ¾nai yra susijusi su dantÅ³ gydymo baime. Å½monÄ—ms, kurie dÄ—l dantÅ³ gydymo baimÄ—s atidÄ—lioja vizitus pas odontologÄ…, pasireiÅ¡kia labiau simptomatinÄ—s ir sunkesnÄ—s burnos ertmÄ—s ligos, tai prisideda prie esamos dantÅ³ gydymo baimÄ—s paÅ«mÄ—jimo. Siekiant iÅ¡saugoti burnos ertmÄ—s sveikatÄ… labai svarbi burnos ligÅ³ profilaktika. Å iame kiekybiniame tyrime, naudojant internetinÄ—s apklausos metodÄ…, buvo siekiama nustatyti suaugusiÅ³ Å¾moniÅ³ dantÅ³ gydymo baimÄ—s ir burnos ligÅ³ profilaktikos sÄ…sajas. Klausimynas parengtas tyrimo autoriÅ³. Tyrimo metu taikyti apraÅ¡omosios statistikos duomenÅ³ analizÄ—s metodai. Rezultatai parodÄ—, kad dantÅ³ gydymo baimÄ— yra plaÄiai paplitusi problema, kurios atsiradimui daugiausiai Ä¯takos turi skausmingo gydymo patirtis praeityje. DaÅ¾niausiai odontologiniÅ³ procedÅ«rÅ³ metu Å¾monÄ—s bijo skausmo, bÅ«ti nesuprasti dÄ—l prastos burnos ertmÄ—s bÅ«klÄ—s, karieso gydymo ir nuskausminimo. DantÅ³ gydymo baimÄ™ patirianÄiÅ³ Å¾moniÅ³ nereguliarÅ«s apsilankymai pas burnos prieÅ¾iÅ«ros specialistÄ… veda Ä¯ burnos ertmÄ—s pablogÄ—jimo bÅ«klÄ™.