Стереотипізація образу кримськотатарського народу як проблема міжетнічної комунікації в українському суспільстві - Руслан Куцик; Денис Хохлов (Cхід, 2023)
З переходом тюркомовних народів до осілого способу життя у східних степах Європи, у європейській суспільній думці дедалі більше утверджувалися стереотипи, які на кілька століть наперед визначили шаблонне та часто несправедливе сприйняття «степових» народів, в тому числі й кримських татар. Особливо актуальною ця проблема є для України, терени якої стали місцем зіткнення різних цивілізацій, культур та релігій. Зважаючи на це, важливим завданням на сучасному етапі є подолання світоглядних уявлень та упереджень, які ускладнюють процес міжетнічної комунікації та налагодження діалогу культур. У пропонованій статті розглянуто головні особливості процесу стереотипізації образу кримськотатарського народу як фактору впливу на міжетнічну комунікацію в Україні. На прикладі фольклору та класичної літератури, як традиційних ретрансляторів суспільної свідомості українців, визначено головні негативні маркери-займенники, які використовувалися для позначення кримськотатарського народу. З’ясовано основні причини, які сприяють стереотипізації образу кримськотатарського народу та перешкоджають виробленню ефективних комунікативних практик. У цьому контексті, особливу увагу приділено дослідженню ролі історичного та релігійного факторів. Окреслено характер соціальної взаємодії та конфліктогенності між кримськими татарами та проросійськими силами в Криму до часу окупації. Визначено вплив сучасних політичних подій на зміну образу кримськотатарського народу. Окреслено основні заходи, які були здійснені з метою подолання упереджень щодо кримських татар та налагодження ефективної позитивної міжетнічної комунікації в середині українського суспільства.