Tekstirobotid ja laiendatud vaim. Kuidas mõista tehisintellekti rolli akadeemilise teksti loomes? - Vivian Puusepp (Eesti ja Soome-ugri Keeleteaduse Ajakiri, 2025)
Siinses artiklis arutlen kahe küsimuse üle: kui õppija kasutab akadeemilise teksti kirjutamisel tekstiroboti abi, siis (1) kuidas võiks mõista tekstiroboti rolli selles protsessis ning (2) kui akadeemilise teksti kirjutamist käsitleda laiendatud kognitiivse protsessina, siis kas tekstirobot laiendab inimvaimu? Artiklis tekstiroboti võimalikke rolle kaaludes selgub, et tekstirobotit ei saa paigutada ühtegi kategooriasse, millega oleme akadeemilise kirjutamise kontekstis seni harjunud: see pole allikas, (kaas)autor, vestluspartner ega pelgalt tööriist. Teise küsimuse üle arutledes võtan aluseks laiendatud vaimu (ingl extended mind) lähenemise, mille järgi laienevad inimese vaimsed protsessid mõnikord väljapoole tema aju ja keha, hõlmates väliseid protsesse või vahendeid kognitiivse süsteemi osana. Artiklis selgitan, et sellest, kuivõrd vastab tekstiroboti kasutusviis usaldusväärse sidususe (ingl reliable coupling) kriteeriumidele, sõltub ka tekstiroboti kasutamise mõju inimvaimule. Arutluskäigust ilmneb, et inimvaimu laiendamiseks on määravaim usalduse kriteerium, mis eeldab kasutaja oskust tekstiroboti väljundit kriitiliselt hinnata. Kui kasutaja usaldab tekstirobotit pimesi ja kasutab väljundit seda kriitiliselt hindamata, siis tekstiroboti kasutamine pigem ahendab inimvaimu, pärssides kasutaja kirjutamis- ja mõtlemisoskuse arengut.