Opraštanje kao kognitivna, emocionalna, motivacijska i ponašajna promjena – procesni i višedimenzijski psihološki konstrukt - Tanja Radionov (Diacovensia, 2024)
U međuljudskim odnosima ljudi se ponekad povrjeđuju što često izaziva reakcije izbjegavanja ili osvete, ali otvara i mogućnost opraštanja. Opraštanje ima važnu ulogu u životima ljudi, utječe na cjelokupno zdravlje i kvalitetu međuljudskih odnosa. Osnovni cilj rada jest opći prikaz spoznaja u području psihologije opraštanja. Opraštanje se definira kao kognitivna, emocionalna, motivacijska i ponašajna promjena iz negativnoga u pozitivno te kao procesni i višedimenzijski psihološki konstrukt. Nekoliko je glavnih teorija opraštanja i mjernih instrumenata za mjerenje opraštanja. U istraživanima je utvrđena pozitivna povezanost opraštanja i tjelesnoga i mentalnoga zdravlja. Intervencijski dugoročni individualni procesni modeli usmjereni na opraštanje vrlo su učinkoviti i našli su kliničku primjenu u psihoedukaciji i savjetovanju. Zaključno, važno je poticanje pozitivnih socijalnih interakcija i učinkovitih strategija u odnosima poput opraštanja.