Продуктивність сортів сої залежно від інокуляції насіння бульбочковими й ендофітними бактеріями в умовах зрошення Південного Степу України - Л. В. ТИТОВА; О. Д. ДУБИНСЬКА (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво, 2020)
Наведено результати наукових досліджень зі встановлення продуктивності різних за скоростиглістю сортів сої залежно від комплексної інокуляції насіння бульбочковими та ендофітними бактеріями Bradyrhizobium japonicum, що входять до складу комплексного препарату РизобінK, а також за їх сумісного застосування з окремими штамами ендофітних бактерій (Paenibacillus sp.1, Baccillus sp.4, Brevibacillus sp.5, Pseudomonas sp.6) та Bacillus megaterium УКМ В-5724. Застосування штамів бульбочкових й ендофітних бактерій при інокуляції посівного матеріалу істотно вплинуло на урожайність насіння різностиглих сортів сої. Максимальна урожайність ультраскоростиглого сорту Діона сформувалася за передпосівної інокуляції насіння РизобіномK + Bacillus sp.4 – 3,19 т/га, середньораннього сорту Аратта – 2,75 т/га. Найменшу врожайність зерна обох сортів сої отримано у варіанті Контроль 1 (без обробки насіння водою) – 2,32 т/га сорту Діона і 2,27 т/га –сорту Аратта. Доведено, що за інокуляції насіння сої, порівняно з контрольними варіантами, суттєво збільшується загальна кількість бобів на рослинах, а також насіння в одному бобі, що сприяє підвищенню урожайності сорту Діона на 0,85–0,87 т/га і сорту Аратта – на 0,47–0,48 т/га. Застосування інокуляції насіння сої бульбочковими й ендофітними бактеріями комплексно з іншими агротехнічними заходами дозволяє знижувати хімічне навантаження на земельні ресурси, що сприяє істотному поліпшенню якості вирощуваної продукції. Найбільше виживало рослин сорту Діона за інокуляції насіння РизобінK + Bacillus sp.4 – 88,4 %, відповідно сорту Аратта – РизобінK + B. Megaterium УКМ В-5724 – 94,5 %. Вміст білка на рівні 39,06–39,28 % спостерігався в насінні сорту Діона у варіантах РизобінK + Brevibacillus sp.5 і РизобінK + P. brassicacearum 6, по сорту Аратта РизобінK + Bacillus sp.4 і РизобінK + P. brassicacearum 6 складав 39,26–39,29 %. Максимальний збір білка і жиру отримано за інокуляції насіння РизобіномK + Bacillus sp.4, який за вирощування сорту Діона в середньому за 2017–2019 рр. досягав 1222 кг/га і 560 кг/га, а сорту Аратта – 1080 кг/га та 512 кг/га відповідно.