Вплив пористої структури кремнеземних носіїв та стану диклофенаку на кінетику вивільнення активної речовини - R. B. Kozakevych; V. V. Yanishpolskii; V. A. Tertykh (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2011)
Одержано композити на основі диклофенаку і кремнеземів з різною пористістю та розміром частинок. Досліджено швидкість розчинення кристалічної форми диклофенаку і його вивільнення з поверхні кремнеземних носіїв. Встановлено, що при імпрегнуванні диклофенаку в пористі кремнеземні матриці відбувається аморфізація структури активної речовини, що забезпечує збільшення швидкості розчинення. Швидкість вивільнення диклофенаку залежить від характеристик пористої структури носія і зменшується зі зменшенням діаметра пор.