Вплив різних моделей із функціональної підготовки на показники біоімпедансометрії в процесі довготривалої адаптації елітних борців - Wang Xianyu; Georgiy Korobeynikov (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2025)
Актуальність. Питання необхідності збереження оптимальних морфометричних параметрів тіла борців на тлі постійно зростаючих показників навантаження та вимог змагальної діяльності є одним із пріоритетних практичних і наукових завдань. Мета статті – дослідити ефективність впливу моделей занять із функціональної підготовки, розроблених на основні силового фітнесу, на рівень показників складу тіла борців високої кваліфікації. Методи. Обстежено 60 елітних спортсменів із греко-римської боротьби віком 19±0,5 років та вагою тіла 72±6,3 кг. За типом регуляції ритму серця учасників розділено на групи А й Б, а за рівнем резистентності до навантажень – на чотири підгрупи. Динаміку показників складу тіла обстежених досліджували, застосовуючи метод біоімпедансометрії. Особливості адаптаційних змін оцінювали, використовуючи показники базального рівня креатиніну й тестостерону в сироватці крові. Результати. Установлено, що показник жирової маси тіла (ЖМ, %) демонструє тенденцію до зниження серед спортсменів усіх підгруп. Установлено, що в представників А1 та Б2, які протягом дослідження застосовували модель занять № 2, спостерігаємо тенденцію до зниження показника безжирової маси (БЖМ). В умовах використання моделі № 1 простежуємо позитивну достовірну динаміку зростання рівня БЖМ у спортсменів підгрупи А2 (+2,4 %) та Б1 (+3,7 %). Виявлено, що рівень показника активної клітинної маси тіла (АКМ, %) демонструє майже ідентичну тенденцію до підвищення серед представників усіх підгруп. В умовах використання моделі занять № 1 спостерігаємо підвищення базального рівня креатиніну в крові обстежених борців підгруп А2 (+5,8 %) та Б1 (+10,1 %). Однак у представників інших двох підгруп тривале застосування моделі занять № 2 не вплинуло на рівень цього біохімічного показника крові. Установлено, що за період трьох місяців дослідження найбільше зниження ба- зального рівня тестостерону в сироватці крові на 24,3 % виявлено в борців підгрупи Б1. Висновки. Простежено, що характер зміни показників складу тіла передусім залежить не від типу регуляції ритму серця спортсмена, а від особливостей використовуваних моделей тренувальних занять. Установлено, що саме в спортсменів-ваготоніків із високим рівнем резистентності застосування режиму навантажень високої інтенсивності (Ra=0,88) в поєднанні з креатинфосфокіназним механізмом енергозабезпечення та комплексом вправ із гантелями сприяє процесам довготривалої адаптації.