Analiza Procesu Napędzania Linerów W Próżni Za Pomocą Materiałów Wybuchowych - J. Tyl; E. Włodarczyk (Engineering Transactions, 1981)
Dokonano numerycznej analizy procesu napędzania w próżni płytek (linerów) za pomocą stałych materiałów wybuchowych w różnych układach miotających. Wykazano, że wybuchowe układy miotające ze zmiennym miejscem pobudzania detonacji ładunku i zastosowaniem osłon z ciężkich materiałów nie pozwalają w sposób istotny zwiększyć efektywności wykorzystania energii chemicznej wyzwolonej w procesie detonacji przy napędzaniu lekkich (cienkich) linerów. Natomiast w przypadku napędzania «ciężkich» płytek, układ ze zmiennym miejscem pobudzania detonacji i ciężką osłoną jest «konkurencyjny» w porównaniu z układem klasycznym, Stwarza on bowiem możliwość uzyskania większych końcowych prędkości linera i zapobiega jego fragmentacji.