نقش هوش مصنوعی در بهبود بودجه‌ریزی بر مبنای عملکرد با رویکرد گزارشگری یکپارچه در بخش عمومی - امیرعطا علی زاده (حسابداری و بودجه‌ریزی بخش عمومی, 2025)
در عصر تحول دیجیتال، دولت‌ها و نهادهای عمومی با چالش‌های پیچیده‌ای در مدیریت منابع مالی و تخصیص بودجه روبه‌رو هستند. یکی از راهکارهای نوین در این حوزه، بودجه‌ریزی بر مبنای عملکرد است که به ارزیابی خروجی‌ها و تأثیرات اقتصادی و اجتماعی تخصیص منابع توجه دارد. در این میان، هوش مصنوعی به‌عنوان ابزاری قدرتمند، امکان تحلیل داده‌های مالی و غیرمالی، پیش‌بینی روندها و بهینه‌سازی تصمیم‌گیری‌های بودجه‌ای را فراهم می‌کند. همچنین، گزارشگری یکپارچه به‌عنوان رویکردی نوین، با ترکیب اطلاعات مالی و غیرمالی، به افزایش شفافیت و پاسخگویی سازمآن‌های عمومی کمک می‌کند. ترکیب این رویکرد با فناوری‌های مبتنی بر هوش مصنوعی، می‌تواند دقت و سرعت گزارش‌گیری را بهبود بخشیده و به مدیران امکان دهد تصمیماتی مبتنی بر داده‌های واقعی اتخاذ کنند. این پژوهش با بررسی نقش هوش مصنوعی در بهینه‌سازی بودجه‌ریزی بر مبنای عملکرد و افزایش شفافیت از طریق گزارشگری یکپارچه، نشان می‌دهد که این فناوری می‌تواند به تخصیص بهینه منابع، کاهش فساد مالی، بهبود نظارت و افزایش اعتماد عمومی به عملکرد نهادهای دولتی منجر شود. یافته‌های این پژوهش می‌توانند مسیرهای جدیدی را برای تصمیم‌گیری‌های راهبردی در مدیریت مالی بخش عمومی ارائه دهند.