Metoda Trygonometrycznych Szeregów Określonych na Konturze w Zastosowaniu do Płyt o Brzegu Swobodnym i Swobodnie Podpartym - A.P. Zieliński (Engineering Transactions, 1982)
W pracy przedstawiono metodę trygonometrycznych szeregów określonych na konturze w zastosowaniu do płyt o dowolnym kształcie konturu i różnorodnych warunkach brzegowych. Metoda polega na rozszerzeniu danej płyty do pomocniczej płyty prostokątnej i realizacji rzeczywistych warunków brzegowych za pomocą rozwijanych w szeregi trygonometryczne obciążeń kompensacyjnych o charakterze dystrybucyjnym. Załączono szereg przykładów ilustrujących omawianą metodę.