Ece Ünür’ün “Yerli Dizilerdeki Kimlik Kalıpları” Adlı Eseri Üzerine Eleştirel Bir İnceleme - Ersel Kiraz (Medya ve Kültür, 2025)
Ece Ünür’ün “Yerli Dizilerdeki Kimlik Kalıpları” adlı kitabı Türkiye'de televizyon dizileri aracılığıyla inşa edilen kimlik temsillerini kültürel, sosyolojik ve iletişim kuramları çerçevesinde incelemektedir. Ece Ünür, yerli dizilerin karakter, mekân, anlatı ve temsil stratejileri üzerinden bireysel ve toplumsal kimliklerin nasıl kurgulandığını sorgularken, aynı zamanda medya içeriklerinin kimlik politikalarıyla nasıl iç içe geçtiğini ortaya koymaktadır. Kitapta, özellikle gelenek-modernlik, kadın-erkek rolleri, sınıf ve kültürel aidiyet gibi temalar üzerinden dizi anlatılarında tekrarlanan kalıplar detaylı bir biçimde analiz edilmektedir. Türkiye’de popüler kültürün en etkili üretim alanlarından biri olan televizyon dizileri aracılığıyla toplumsal hafızanın ve ideolojik yönelimlerin nasıl şekillendiği üzerine odaklanan bu çalışma, iletişim çalışmaları, medya sosyolojisi ve kültürel çalışmalar alanına katkı sağlayan önemli bir kaynaktır.