Дискурс як мовленнєвий вплив - Heorhii V. Kalmykov (Психолінгвістика, 2017)
Викладений у статті матеріал є результатом аналізу психотерапевтичної й психоконсультативної літератури, присвяченої різноманітним технікам роботи психолога з клієнтами з метою виділення в аналізованих джерелах висловлювань психотерапевта, його діалогів з клієнтами; встановлення особливостей їхніх дискурсів та виокремлення серед них різних їх видів, спроможних впливати як на підсвідому, так і свідому сферу психіки людини, котра потребує психологічної допомоги. У статті репрезентуються різні види дискурсів, названі  автором як дискурс-номінація, дискурс-міркування, дискурс-твердження, дискурс-протиставлення, дискурс-опис; подається їх трактування з огляду на те, які функції той чи той вид дискурсу виконує в професійно-мовленнєвій діяльності психолога, як впливає на емоції, почуття, стани та поведінку клієнтів, які зміни відбуваються в їхньому психічному житті під впливом означених дискурсів.