Механізми переходу національної економіки на циркулярну модель розвитку в умовах інтеграції України в європейський економічний простір: податковий та регуляторний аспекти - Liudmyla Bukharina; Tymur Biriukov; Oleksandr Pavlov (Менеджмент та підприємництво: тренди розвитку, 2025)
У статті обґрунтовано необхідність створення ефективної системи менеджменту відходів в Україні з огляду на ризики пов’язані імплементацією Європейського зеленого курсу. Визначено, що ключовою складовою співпраці України з ЄС у рамках Європейського зеленого курсу є перехід на циркулярну економічну модель. Проаналізовано ефективність імплементації механізмів переходу національної економіки на циркулярну модель розвитку. Розглянуто основні нормативно-правові документи, що регламентують управління відходами в країнах Європейського союзу та досліджено поточний стан апроксимації українського законодавства до права ЄС у сфері управління відходами. Визначено організаційні та законодавчі рішення необхідні для імплементації заходів щодо переходу на циркулярну економічну модель в рамках виконання Європейського зеленого курсу. Визначено, що в основі європейської системи управління відходами знаходиться п’ятиступенева ієрархія управління ними, яка передбачає послідовність дій, спрямованих на управління відходами з метою максимального збереження ресурсів та мінімального видалення відходів на полігон. Проаналізовано ефективність застосування основних економічних інструментів для стимулювання дотримання ієрархії управління відходами. Визначено, що чинна практика використання податкового еколого-економічного інструментарію характеризується недостатньою ефективністю та частковою втратою свого цільового призначення. Обґрунтовано необхідність створення умов для побудови в Україні потужної сміттєпереробної індустрії з огляду на ризики посилення ринку вторинної сировини в країнах ЄС в рамках Європейського зеленого курсу. Визначено роль та основні завдання уряду, бізнесу та населення в створенні сучасної системи менеджменту відходів за європейськими стандартами.