Tiktok ve Gazetecilik İlişkisi Üzerine Ülkeler Arası Karşılaştırmalı İçerik Analizi - Sedat Erol (Yeni Medya, 2022)
Sosyal medya platformlarının sunduğu paylaşım formatları ve genç nesillerin haber tüketim pratikleri göz önünde bulundurularak milyonlarca kişi tarafından kullanılan Tiktok platformunu; gazetecilik kültürü, haber üretimi, haber tüketimi ve gazeteciliğin geleceği çerçevesinde tahlil etmenin önemli olacağı düşünülmüştür. Tiktok’ta yapılan paylaşımları diğer sosyal medya platformlarından ayıran özelliklerinden birisi içerik temalarının genelinde eğlence unsurlarının bulunmasıdır. Bu bilgilere dayanarak oluşturulan iki temel araştırma sorusu şöyledir: Tiktok’un demografik yapısı ve platformun yapısal imkânları, haber üretim süreçlerini belirlemekte midir? Farklı ülkelerin yaygın gazetelerinin Tiktok paylaşımlarındaki ortak ve ayrışan noktalar nelerdir? Araştırmada yöntem olarak içerik analizi tercih edilmiş ve The Washington Post, Daily Mail ve Hürriyet’in Tiktok paylaşımları incelenmiştir. 2021 yılı başından başlamak üzere her üç gazeteden yapılan 50 Tiktok paylaşımı, toplamda 150 paylaşım platforma hâkim tasarım, tür, içerik düzenleme olanakları, dil ve etkileşim bağlamında analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda gazetelerin, Tiktok paylaşımlarında genellikle renkli haberleri tercih ettiği, ciddi haberler ele alındığında ise platformun yapısına uygun olarak eğlenceli, nüktedan, komedi unsurları barındıran bir dile başvurduğu saptanmıştır. Ayrıca gazetecilerin, kalıplaşmış gazeteci kimliğinin sınırları dışında sosyal medyada yaygınlaşan “fenomen” davranışlarını sergilemesi ve Tiktok’ta yer alan filtreler, efektler ve metin bileşenlerinde yapılabilen değişikliklerin fiziki gerçeklik ile sunulan görüntüler arasındaki ilişkinin uzaklaşmasına yol açması çalışmanın önemli çıktıları arasında yer almıştır.