Основні напрями розвитку педагогічної науки в Польщі: історіографічний аналіз - Вікторія Павловська (Педагогічний дискурс, 2013)
Стаття присвячена аналізу джерельної бази педагогічної думки в республіці Польща, новітніх розробок польських педагогів, сучасних напрямів розвитку науки про виховання. У статті розглядаються наукові праці польських педагогів з таких галузей педагогіки як альтернативна педагогіка, андрагогіка, персоналістична педагогіка, педеутологія, педагогіка праці, педагогіка культури, медіа-педагогіка, спеціальна педагогіка, суспільна педагогіка, екологічна педагогіка, гуманістична педагогіка, критична педагогіка, натуралістична педагогіка, педагогіка опіки, педагогіка постмодернізму. Аналіз напрямів розвитку педагогічної думки проводиться у контексті досвіду освітньої системи Польщі в реформуванні та шляху до євроінтеграції. Зʼясовано, що історіографічний підхід є вивченням історико-педагогічних знань, а документальною та джерельною базою для педагогічної історіографії виступають історико-педагогічні дослідження, що розглядають питання освіти та виховання. Вивчення досвіду польських освітян може стати в нагоді при реформуванні системи освіти в Україні.