КРИПТОАРТ: НОВА ЕРА В МИСТЕЦТВІ ЧИ РИЗИКОВАНИЙ ВИКЛИК - Тарас Миколайович Габрель (Культура і мистецтво у сучасному світі, 2022)
Мета дослідження: розглянути актуальний феномен криптоарту з мистецькознавчого огляду. Методи дослідження: історичний, мистецтвознавчий і порівняльний аналіз. Наукова новизна: встановлено факт виникнення та розвитку нового явища, яке привертає увагу все більшої кількості митців, здійснено системний аналіз його існуючих проблем та переваг над ринком традиційного мистецтва. Висновки. Ми перебуваємо на початку багатолітнього процесу. Тенденція набирає обертів, дедалі більше втягуючи людство в технологічну сингулярність, де, з одного боку, війна в усіх її формах і проявах не закінчується, а з другого — синергія пасіонаріїв відкриває нові безпрецедентні горизонти для спільної творчості та монетизації їх художніх навичок. Популяризація NFT «магічною» силою привернула увагу незалежних творців до нових каналів комунікації і формування нових децентралізованих спільнот, які зазвичай демонструють високий рівень співпраці та культури загалом. Цифровому мистецтву нечасто приділяли таку увагу, як у сьогоденні. NFT можуть зникнути, але критичний діалог, який вони створили, залишиться в нашій колективній пам’яті, а цінність і легітимність, привнесені ними у цифрове мистецтво через обговорення, можливо, назавжди змінили їх соціальне сприйняття. Нова парадигма насамперед підкреслює, що цінність як властивість і характеристика предметів чи явищ у сучасних умовах дедалі більше визначається не минулим, а майбутнім. Саме це визначає «зміщення парадигми» — сьогодення в майбутньому набагато важливіше традиційного в минулому.