Ortaokul Öğrencilerinin Dijital Platformlardaki Müzik Dinleme Alışkanlıklarının İncelenmesi: Özel Okul Örneği - Ceren Türker Erdem (Journal of Music and Folklore Studies, 2025)
Son yıllarda dijital platformlar, müzik dinleme alışkanlıklarını önemli ölçüde değiştirmiştir. Spotify, Apple Music, YouTube gibi platformlar, gençlerin müzik erişimini kolaylaştırarak çeşitli türlerde müzik dinleme imkânı sunmaktadır. Bu araştırma ortaokul öğrencilerinin ilgi duyduğu müzik türleri, bu müzikleri hangi araçlarla tükettikleri ve dinleyici alışkanlıklarını dijital platformlar üzerinden nasıl gerçekleştirdiklerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bulunan özel bir okulun ortaokul kademesinde öğrenim gören 230 öğrenciye ulaşılmıştır. Öğrencilerin müzik dinleme alışkanlıklarını tespit etmeyi amaçlayan sorulardan oluşan bir anket uygulanmış olup elde edilen anket verilerinin analizi ise SPSS programında betimsel istatistik yöntemi ile yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizleri tablo ve grafikler halinde araştırmanın bulgular bölümünde sunulmuştur.