Маґребінський кабінет фігур: національні образи в романі Ґреґора фон Реццорі “Горностай з Чернополя” - Petro Rychlo (Pitannâ Lìteraturoznavstva, 2013)
Розглядається „маґребінський” роман Ґреґора фон Реццорі „Горностай з Чернополя”, який вважається першим мультикультурним романом повоєнної німецької літератури. Своєю барвистою палітрою твір завдячує передусім буковинському походженню автора. Лише злегка зашифровані при цьому топографічні назви Чернополь і Тесковина, під якими слід розуміти цілком реальні топоси Чернівці та Буковину. У своєму романі автор змальовує справжній „маґребінський кабінет фігур” – ми бачимо тут німців і євреїв, румунів й українців, росіян і поляків, а також представників інших національностей, етнічне походження яких не піддається однозначному визначенню. Попри деяку схильність автора оперувати усталеними кліше, всі вони виявляються, однак, яскраво індивідуальними характерами.