ПУБЛІЧНІ ЗАКУПІВЛІ ЯК ІНСТРУМЕНТ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ СПРЯМОВАНОЇ НА ЗАПОБІГАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЮ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ, В ТОМУ ЧИСЛІ ЕПІДЕМІЙ, НА ПРИКЛАДІ КОРОНАВІРУСНОЇ ХВОРОБИ (COVID-19) - В.А. УСТИМЕНКО; А.О. СОШНИКОВ (Економіка та право, 2024)
У статті здійснений аналіз  міжнародного та національного законодавства щодо проведення процедур публічних закупівель в звичайних умовах та  проведення процедур публічних  закупівель у виняткових умовах, зокрема під час надзвичайних ситуацій, на прикладі коронавірусної хвороби (COVID-19). Запропоновано внести системні зміни та доповнення до Закону України «Про публічні закупівлі», що дозволить: здійснювати переговорну процедури закупівлі на підставі рішення Кабінету Міністрів України або введених в дію відповідно до закону рішень Ради національної безпеки і оборони України; створить умови для проведення переговорних процедур закупівель для попередження надзвичайних ситуацій; зменшить строки здійснення закупівель для попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій; мінімізую корупційні ризики при проведенні переговорної процедури закупівлі.