Meme Karsinomunda Tümörü infiltre eden T Lenfositlerin Yoğunluğunun Prognostik Faktörlerle İlişkisi - Mustafa Kösem; Gözde Çakırsoy Çakar (Sakarya Tıp Dergisi, 2025)
Giriş: Tümörü infiltre eden lenfositler, tümör mikroçevresindeki immün sistem hücreleridir ve kansere karşı oluşan immün yanıtta kritik rol oynar. Meme karsinomunda, tümörü infiltre eden lenfositlerin miktarının prognostik ve prediktif önemi olabileceği ortaya konmuştur. Çalışmamızda, meme kanserine ait tümör dokularındaki inflamatuar hücreler, TILs Working Group standartları göz önünde bulundurularak değerlendirilmiş ve prognostik faktörler ile ilişkisine bakılmıştır.Materyal Metod: Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı laboratuvarında 2011-2015 yılları arasında incelenen, İnvaziv Karsinom, Özel Tip İçermeyen (NST) tanılı, neoadjuvan kemoterapi almamış 100 hastaya ait mastektomi ve meme koruyucu cerrahi materyalleri çalışmaya dahil edilerek, lenf nodu metastazı, tümör çapı evresi, tümörün histolojik derecesi, östrojen; progesteron ve Her2 reseptörü durumu olmak üzere prognostik parametreleri belirlendi. Tümör bloklarından elde edilen kesitlere CD4(+) ve CD8(+) pozitif lenfositleri tespit etmek için immunohistokimyasal çalışma yapıldı. Belirlenen prognostik parametrelerle inflamatuar hücre yoğunluğu arasındaki ilişki değerlendirildi.Bulgular: Vakaların 50’sinde lenf nodu metastazı mevcut iken, 50 hastada lenf nodu metastazı yoktu. Hastalara ait prognoz ile ilişkili değişkenlerin alt gruplarından tümörlerin histolojik derecesine göre hasta dağılımına bakıldığında 24 hasta derece 1, 44 hasta derece 2 ve 32 hasta derece 3 idi. Farklı grade ‘lere göre intratümöral stromal CD8 pozitif T lenfosit infiltrasyonu açısından grade 1 ve grade 3 grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon görüldü.Sonuç: Çalışmamıza göre derecesi yüksek tümörlerde CD8(+) T lenfosit infiltrasyonu yoğunluğunun daha fazla olduğu saptanmıştır. Çalışmamız tümörü infiltre eden lenfositlerin yoğunluğundaki artışın prognostik ve prediktif değerinin olabileceği konusunda farkındalık oluşturması açısından önemlidir.