Fire Safety of Lithium-Ion Battery Warehouses – Challenges and Dilemmas - Paweł Janik; Jarosław Tępiński (Safety & Fire Technology, 2025)
Aim: Celem niniejszego artykułu jest próba scharakteryzowania aktualnego stanu wiedzy technicznej w obszarze rozwiązań i zabezpieczeń przeciwpożarowych magazynów energii wykorzystujących baterie litowo-jonowe. Introduction: Postęp technologiczny w zakresie magazynowania energii stawia przed ochroną przeciwpożarową nowe, różnorodne wyzwania. Pożar magazynu litowo-jonowego cechuje się dużą dynamiką, długotrwałością, ryzykiem szybkiego rozprzestrzeniania się, wydzielaniem dużej ilości dymu, a także toksycznych i żrących związków chemicznych. Podczas takiego pożaru należy liczyć się z utrudnieniami w dotarciu do źródła ognia, nierzadko umiejscowionego głęboko wewnątrz obudowy baterii. Wyzwaniem staje się również odpowiedni dobór zabezpieczeń przeciwpożarowych dla magazynów litowo-jonowych oraz sposobu prowadzenia działań ratowniczo-gaśniczych w przypadku ich pożaru. Methodology: W ramach pracy nad artykułem dokonano przeglądu i analizy literatury przedmiotu, dostępnych wyników badań, w tym wstępnych obserwacji poczynionych w trakcie testów laboratoryjno-poligonowych zrealizowanych w CNBOP-PIB, a także doświadczeń autorów. Uwzględniono także odniesienia do wyników prac zespołu powołanego w Centrum Naukowo-Badawczym Ochrony Przeciwpożarowej – Państwowym Instytucie Badawczym do opracowania Wytycznych w zakresie warunków ochrony przeciwpożarowej magazynów energii. Conclusions: Powyższe treści w syntetyczny sposób przybliżają aktualny stan wiedzy o zagrożeniu pożarowym stwarzanym przez magazyny litowo-jonowe. Rozwiązania w zakresie ochrony przeciwpożarowej magazynów oraz obiektów budowlanych, w których przewiduje się ich montaż, powinny uwzględniać środki bezpieczeństwa adekwatne do towarzyszącego poziomu zagrożenia pożarowego. Wśród najważniejszych zabezpieczeń służących kontroli omawianego zagrożenia należy wskazać wczesną detekcję pożaru, pozwalającą podjąć działania gaśnicze w jego początkowej fazie oraz zastosowanie rozwiązań zapewniających przerwanie procesu nagrzewania baterii, a także ograniczających możliwość swobodnego rozprzestrzeniania się pożaru do momentu przybycia na miejsce zdarzenia ekip ratowniczych. Keywords: magazyny energii, baterie litowo-jonowe, bezpieczeństwo pożarowe, warunki ochrony przeciwpożarowej, zabezpieczenia przeciwpożarowe, działania ratowniczo-gaśnicze