Ефективність застосування експериментального препарату для тварин на основі олійних розчинів наноалмазів детонаційного синтезу, модифікованих β-каротином - Є. В. РУДЕНКО; А. В. ТКАЧОВ; О. К. ТРИШИН; Є. І. ЧИГРИНОВ; В. А. МАРЧЕНКО (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво, 2022)
Розроблено експериментальний препарат для тваринництва на основі нафтових розчинів наноалмазів детонаційного синтезу, модифікованих бета-каротином. Ефективність використання експериментального препарату визначали в умовах фізіологічного двору Інституту тваринництва НААН на кролях та ДП ДГ «Гонтарівка» Харківської області на телицях української чорно-рябої молочної породи парувального віку. Доведено нешкідливість експериментального препарату. Підтверджено кращу засвоюваність препарату, введеного внутрішньом’язово дослідним кролям, в яких підвищувалася енергія росту (на 2,2 %), жива маса (на 0,4 %) і довжина тулуба (на 2,1 %) порівняно з ровесниками, яким вводили препарат підшкірно. Рухова активність у дослідних кролів знаходилася в межах добових коливань, не відрізнялася у розрізі груп, патологічних станів не виявлено.