OPTIMALIÅ² EKSTRAKCIJOS SÄ„LYGÅ² PARINKIMAS KOFEINO KIEKIO NUSTATYMUI ARBATOJE EFEKTYVIOSIOS SKYSÄŒIÅ² CHROMATOGRAFIJOS METODU. - Inga StankeviÄienÄ—; Jolanta JurkeviÄiÅ«tÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2019)
DÄ—l stimuliuojanÄio poveikio Å¾mogus vidutiniÅ¡kai suvartoja nuo 150 iki 225 mg kofeino per dienÄ…. Vienas iÅ¡ daugiausiai kofeino turinÄiÅ³ augalÅ³ yra arbata. TodÄ—l tyrimo objektu pasirinkta vieno Å¾inomiausiÅ³ prekÄ—s Å¾enklÅ³ juodoji Ceilono stambialapÄ— arbata (gamintojas Å ri Lanka â€žROYAL ELIXIR TEAâ€œ). MÄ—giniuose kofeino kiekis nustatomas Ä¯vairiais tyrimo metodais, taÄiau vienas sparÄiausiÅ³ ir daÅ¾niausiai taikomÅ³ â€“ efektyvioji skysÄiÅ³ chromatografija (ESCh). Taikant Å¡Ä¯ tyrimo metodÄ…, mÄ—ginio paruoÅ¡imas â€“ ekstrahavimas â€“ yra sudÄ—tingiausias ir ilgiausias etapas. TodÄ—l svarbu parinkti kuo efektyvesnÄ¯, spartesnÄ¯ bei pigesnÄ¯ mÄ—ginio paruoÅ¡imo bÅ«dÄ…. Å iuo tyrimu buvo siekiama patikrinti skirtingÅ³ faktoriÅ³ Ä¯takÄ… kofeino ekstrakcijai bei Ä¯vertinti, kuris ekstrakcijos bÅ«das yra optimalus. Tam kofeino ekstrahavimas analizÄ—s vandeniu buvo atliekamas skirtingomis sÄ…lygomis â€“ naudojant smulkintos (daleliÅ³ dydis 0,2 mm) ir nesmulkintos arbatos mÄ—ginius, termostatuojant ir veikiant ultragarsu (daÅ¾nis 44 kHz) skirtingoje temperatÅ«roje (25 Â°C, 30 Â°C, 60 Â°C ir 80 Â°C) skirtingÄ… laiko tarpÄ… (3 min, 5 min, 15 min ir 30 min). Ekstraktas buvo tiriamas ESCh metodu (skysÄiÅ³ chromatografas Shimadzu LC2010AHT su UV detektoriumi). Chromatografavimo sÄ…lygos: kolonÄ—lÄ—s temperatÅ«ra 40 Â°C; mÄ—ginio tÅ«ris 10 Âµl; srauto greitis 1 ml/min; UV detektoriaus bangos ilgis 254 nm; gradientinis eliuavimas atliekamas naudojant tirpiklius vandenÄ¯ ir acetonitrilÄ…; analizÄ—s trukmÄ— 11 min. Chromatogramoje kofeino smailÄ— stebima ties 2,35 min. Tyrimo metu nustatyta, kad kofeino ekstrakcija greiÄiausia pirmÄ…sias 3 min, toliau â€“ sulÄ—tÄ—ja. DidÅ¾iausias nustatytas kofeino kiekis arbatos mÄ—giniuose yra apie 3800 mg/100 g. Gauti rezultatai parodÄ—, kad optimalus, efektyvus ir spartus mÄ—ginio paruoÅ¡imo bÅ«das yra kofeino vandeninÄ— ekstrakcija iÅ¡ 0,2 mm daleliÅ³ dydÅ¾io arbatos termostatuojant 80 Â°C temperatÅ«roje 5 min.