ПРІОРИТЕТИ ВІДНОВЛЕННЯ МІСТООБСЛУГОВУЮЧИХ ПІДГАЛУЗЕЙ СФЕРИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ НА ДОНБАСІ: СОЦІО-ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИЙ АСПЕКТ - О.В. ТАРАСЕВИЧ; Є.С. ГРАДОБОЄВА (Економіка та право, 2024)
Проаналізовано стан основних містообслуговуючих підгалузей сфери життєдіяльності — систем тепло-, водопостачання та водовідведення міст Донбасу, зачеплених воєнним конфліктом. Систематизовано та узагальнено найгостріші проблеми систем тепло-, водопостачання та водовідведення міст Донбасу, що справляють негативний вплив на їх екологічний стан, якість комунального обслуговування містян та економічні умови функціонування відповідних підприємств міського господарства та у зв’язку з цим потребують першочергового розв’язання для відновлення сфери життєдіяльності міст регіону. Обґрунтовано пріоритети відновлення та забезпечення надійного функціонування містообслуговуючих підгалузей сфери життєдіяльності на Донбасі й визначено заходи щодо їх реалізації, що допоможуть отримати позитивні соціальний (поліпшення комунального обслуговування всіх категорій споживачів міст регіону), екологічний (забезпечення екологічної безпеки та поліпшення екологічного стану як міст Донбасу, зачеплених воєнним конфліктом з РФ, так і сусідніх міст і регіонів) та економічний ефекти (підвищення ефективності господарювання за рахунок скорочення витрат і втрат енергії й ресурсів під час виробництва і транспортування відповідних послуг, що призведе до зростання інвестиційної привабливості як містообслуговуючихих підгалузей, так і сфери життєдіяльності загалом).