Експериментальне та теоретичне дослідження адсорбційної активності шунгіту методом контактного змочування - O. O. Efremov; O. B. Loginova; S. P. Starik; G. D. Ilnytska (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2024)
Метод контактного змочування є одним з ефективних методів вивчення адсорбційної здатності сорбентів. Метою роботи було проведення порівняння експериментальних даних адсорбційної здатності шунгіту, отриманих методом контактного змочування, та результатів моделювання поведінки крапель рідин на гетерогенних поверхнях методом ґраток Больцмана, і показати придатність застосованого нами полегшеного варіанту методу LBM у рамках двовимірної моделі для моделювання складних випадків контактної взаємодії між рідиною та сорбентом, коли її не можна здійснити методом контактного змочування.