Razem przeciwko współczesnemu imperializmowi Rosji. Rola Polski w strategii bezpieczeńtwa USA - Rafał Wordliczek (Barometr Regionalny, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie stanu współpracy między Polską a Stanami Zjednoczonymi na przestrzeni ostatnich kilku lat. Od początku lat 90. współpraca polsko-amerykańska odbywa się w kilku obszarach: wojskowym, politycznym i gospodarczym. Bliskie relacje sojusznicze między tymi partnerami są kluczowe dla utrzymania architektury bezpieczeństwa w Europie Środkowej i przeciwdziałania imperialnej polityce Rosji. Intensyfikacja współpracy w obszarach wojskowym, politycznym i gospodarczym nastąpiła po 2015 roku i zmianach politycznych w Polsce. Kolejnym impulsem do zacieśnienia współpracy była agresja Rosji na Ukrainę, która rozpoczęła się w lutym 2022 roku.