Dijital Dönüşüm Ekseninde Kuşaklar Arası Sosyal Medya Kullanım Pratiklerinin İncelenmesi: Facebook Örneğinde İçerik Analizi - Selfiye Özkan (Yeni Medya, 2021)
Günümüzde iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı değişim ile birlikte toplumsal yaşamın hemen her alanında etkili bir araç olan internet teknolojileri bireylerin ve toplumların yaşam alanlarında oldukça önemli bir alana işaret etmektedir. Bilgiye erişim, insanlar arası aracılı iletişimin artması ve bu araçların sunmuş olduğu etkileşimlilik gibi unsurları içinde barındıran iletişim biçimi günümüzde yeni medya olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada yeni medyanın özellikleri üzerinde durulmakla birlikte, dijital dönüşüm kavramı üzerinde yürütülen tartışmalara değinilecektir. Bireylerin dijital ortamda varlık göstermesi fiziksel ve sanal ortamlarda çoklu kimliklere sahip olmasını ifade etmektedir. Dijital dönüşüm olanakları ile birlikte geleneksel kitle iletişim araçlarından farklı olarak internet aracılı sosyal medya platformlarının kullanım biçimlerinde ve kullanım oranlarında da büyük değişimler yaşanmaktadır. Bireyler sosyal medya platformlarında varlık göstermekte, sosyalleşmekte, paylaşımlarda bulunmakta özellikle de mekan farkı bulunmaksızın diğer kişi ya da gruplarla iletişim kurabilmektedir. Bu çalışma özellikle sosyal medya kullanım pratiklerinin kuşaklar arası kullanımına odaklanmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde yeni medyanın gelişim süreci üzerinde durularak sosyal medya kavramı üzerinden ilgili literatür taraması yapılacak olup daha sonra kuşak kavramı ve kuşakların gruplandırılmasına ilişkin alan yazını incelenecektir. Çalışmanın soruları ekseninde kuşaklararası sosyal medya kullanım pratikleri kapsamında sosyal medya kullanıcılarının Facebook sayfaları üzerinden içerik analizi yöntemi ile çözümleme yapılması amaçlanmıştır.