تأثیر تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) بر محتوای پروتئین‌های مرتبط با استرس شبکه آندوپلاسمیک (ER) در بطن چپ رت‌های دیابتی نوع 2 - فاطمه صلح دوست; حامد علی زاده پهلوانی; محمد شرافتی مقدم (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2025)
مقاله پژوهشیمقدمه: در سال‌های اخیر تمرین تناوبی با شدت بالا (Hight-intesity interval training) HIIT به عنوان یک روش ورزشی مؤثر برای بهبود سلامت قلب و عروق در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 مورد توجه قرار گرفته است. لذا هدف از مطالعه‌ی حاضر، تأثیر HIIT بر محتوای پروتئین‌های مرتبط با استرس شبکه آندوپلاسمیک PERK و NRF2 در بطن چپ رت‌های دیابتی نوع 2 بود.روش‌ها: در این مطالعه‌ی تجربی، 12 سر رت نر 2 ماهه از نژاد اسپراگ‌‌داولی با میانگین وزن 20 ± 280 گرم انتخاب شدند. دیابت نوع 2 از طریق تزریق محلول‌های نیکوتین‌آمید و استرپتوزوتوسین القاء شد. رت‌ها به روش تصادفی به گروه HIIT و کنترل دیابتی تقسیم شدند؛ برنامه‌ی HIIT شامل 5 نوبت 4 دقیقه‌ای با شدت معادل 85 تا 95 درصد حداکثر سرعت (معادل 20 تا 32 متر بر دقیقه) و دوره‌های استراحت فعال 3 دقیقه‌ای با شدت معادل 50 تا 60 درصد حداکثر سرعت (معادل 15 تا 18 متر بر دقیقه) بود. برای تجزیه‌ و تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آنوای-یک‌طرفه و تعقیبی Tukey انجام‏ شد. سطح معنی‌داری 0/05P ≤  در نظر گرفته شده است.یافته‌ها: برنامه HIIT پس از 8 هفته سبب افزایش PPERK و NRF2 (به ترتیب 0/009 = P و 0/02 = P) در رت‌های دیابتی نوع 2 می‌شود.نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد برنامه HIIT می‌تواند در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 برای جلوگیری از بیماری‌های قلبی توسط متخصصان سلامت توصیه شود.